Stadskantoor Heerlen

Geleenstraat 27, 6411 HP Heerlen

Het huidige Stadskantoor aan het Raadhuisplein wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De openbare ruimte voor het Stadskantoor wordt in samenhang met de openbare ruimte in het gehele Romeins Kwartier op een aansprekende manier worden ingericht. Het nieuwe stadskantoor is gebouwd op een glazen plint, waardoor het gebouw lijkt te zweven, naast het monumentale Raadhuis. Het heuvelachtige terrein wordt doorgetrokken op het kavel, waardoor er groene terrassen ontstaan. Daardoor is het ook mogelijk ondergronds de verbinding te maken met het monumentale raadhuis. Het ritme van de gevel is gebaseerd op de klassieke propories zoals deze zijn toegepast in het raadhuis. De gevel bestaat uit wit geverfde bakstenen, een typisch Limburgs materiaal en traditie. Het gebouw stelt zich er bovendien bescheiden bij op, waardoor de meeste nadruk op het monumentale gebouw van Peutz blijft.

Onder het centrum van Heerlen ligt een Romeinse stad, die bij opgravingen aan de oppervlakte komt. Zo is het Thermenmuseum het grootste Romeinse gebouw van Nederland. De opgave is om de verborgen stad niet alleen in musea te laten zien, maar ook op straat en in het straatbeeld van Heerlen. De versterking van het erfgoedtoerisme is één van de doelstellingen voor de stad. Het stadskantoor ligt midden in dit historische gedeelte van de stad, naast het oude Raadhuis van de architect Peutz. IBA Parkstad werkt samen met de gemeente Heerlen en provincie aan de ontwikkeling van het centrum van Heerlen. De openbare ruimte in het Romeins Kwartier wordt opnieuw ingericht vanuit één visie met aandacht voor de verbindingen tussen de afzonderlijke elementen. Het archeologisch depot De Vondst is al gerealiseerd en binnenkort komt er ook het Mijnmuseum en een vernieuwd Thermenmuseum.

Voortgang

Duurzaamheid

Economische versterking

Gecreëerde werkgelegenheid

Sluit
Stationsomgeving ZLSM Van Grunsvenplein Groeves Open Club Klimmen Raadhuisplein Slot Schaesberg SUPERLOCAL De Reusch Vie (Center Court) Nieuwe Nor Treebeek – Brunssum-West
© IBA Platform2020 is in opdracht van IBA Parkstad ontwikkeld door Re Use Materials.